Strand - Skatterna som finns rakt framför dig

Strand - Skatterna som finns rakt framför dig

Med fickorna fulla av sten

Min barndoms somrar tillbringade jag på morfars stuga, som finns kvar i släkten än idag. Där drev jag runt längs strandlinjen och lät stenarna fånga min blick. Jag samlade och samlade. Stenarna fick aldrig någon egentlig funktion, kanske låg de på en fönsterbräda tills någon städade bort dem. Och jag samlade nya.

Morfars strand finns vid Lumparn, där ett meteoritnedslag för en miljard år sedan slog ett hål som idag är en fjärd mitt i hjärtat av Åland. Det här är också en av få platser på Åland där man kan hitta fossiler.

Stenarna till kollektionen Strand har jag plockat tillsammans med min mor och min dotter. Tre generationer kvinnor vid morfars strand, med fickorna fulla av skatter. De har sedan slipats och formats av Johnny Juthman från Övermark, strax norr om Närpes. Han har samma känsla inför stenarna som jag, att det är något magiskt med det uråldriga materialet.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.