Skärgårdslivet

Skärgårdslivet

Vi nämner ofta vår kärlek till Åland och till skärgården. Det är vår trygga plats, vår gnista i vårt skapande, men framförallt vårt hem.

Vi ålänningar har levt i och tillsammans med havet i generationer. Skärgårdslivet har varit vårt livsorgan, som vi varit beroende av i alla tider. Det har präglat oss och skapat de människor vi är idag. Vi har varit beroende av båtar för att komma till olika platser och skeppslast för att få tillgång till råvaror av olika slag. Vi har varit tvungna att lära oss om fiske och om livet i havet, för att kunna få mat och näring. Vi har varit tvungna att lära oss av och med varandra och att leva tillsammans.

Att bo i skärgården, kan ibland ge känslan av smärre begränsan, och det stämmer ibland. Det krävs mer planering och framförhållning om man vill åka någonstans. Det krävs även mer samarbetsvilja för att få vårt lilla samhälle att fungera.

Men, fördelarna väger starkt mot nackdelarna. Att bo i ett skärgårdslandskap, tycker vi är det bästa som finns. Att vi har möjligheten att se all vår vackra natur utanför vår dörr är inget annat än ljuvligt. Vår butik på Åland, är belägen i Sjökvarteret i ett rött trähus. Utanför ser vi det blå havet, som kryllar av båtar under sommaren. Skutor vilandes längst bryggorna. Någon är ute och promenerar längst östra kusten. Det är litet, fridfullt och tryggt. Vi har allt vi behöver, och det räcker. Vi lever, och lär. 

Vi slår ett slag för vår lilla holme i Östersjön, till skärgården och till naturen och havet som omger oss. Om du som läser detta inte varit till Åland - besök vår verkstad och butik i Mariehamn. Ge dig ut i skärgården och upptäck Ålands vackra platser. Andas in lugnet, fridfullheten och lyckan i det lilla.

 

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.